Hier heeft Pharetra, blad voor studenten aan de Vrije Universiteit een nieuw jasje gekregen in de vorm van een remake: PhoenixPharetra. Hier krijgt het nieuwe blad een voorlopig digitaal onderkomen. Veel van mijn dispuutgenoten (Demosthenes, dispuut aan de VU sinds 1882) waren redactielid van Pharetra.

Mijn neef Kees Bakker, zoon van oom Paul, drukte Pharetra (van mei 1967 tot september 1971). Drukkerij S.P.J. Bakker drukte vanaf 1941 illegale brochures, pamfletten en gedichten. Enige tijd later drukte oom Paul in grote oplagen de bladen Vrij Nederland (VN) en Trouw.

Er zijn tot nu toe drie nummers verschenen. Klik hier voor het eerste nummer van PhoenixPharetra en de bijdrage van onze jongste medewerker en hier om het tweede nummer met bijdragen van Bennie Meritus, Jan Chris Jansen in te zien en om kennis te nemen van de schrijfopdracht Corona, een sigaar uit eigen doos? Het derde nummer verscheen in het najaar van 2020, tijdens en na de verkiezingen in de Verenigde Staten. Bert Bakker geeft commentaar. Prijswinnaar en zij-instromer Lennart van der Deure schrijft over een begrafenis onderneming. Nieuwe gedichten van Jan Chris Jansen en uitgebreide aandacht voor ‘Outsidersart’ en het onbekend gebleven werk van Jan Bert de Jong. Bennie Meritus schrijf over de botsing der generaties tijdens een lock-down…