Toni Boumans over haar familiekroniek Je mag wel bang zijn maar niet laf (Balans 2021 ISBN 9789463821179. Geschiedenis over de Friese familie Bakker – Althuisius, verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.).

Het wordt maar weinigen gegeven: een uitgebreid portret van je familie. Ik kreeg het van Toni Boumans in Je mag wel bang zijn maar niet laf (Uitgeverij Balans, 2021). Op zondag 30 oktober ga met haar in gesprek in Huis de Pinto, Antoniesbreestraat 69 in Amsterdam. 

‘Mooi is de beeldende lijn die ze schetst van een eenvoudig Fries middenstandsgezin naar een zeer geslaagde ondernemersfamilie met diverse modehuizen. Een familie die dankzij hun geloof, hun sterke onderlinge band en hun moreel kompas onuitwisbare sporen door de Nederlandse geschiedenis trok’, schreef Joyce Hes in haar recensie in Argus op 16 maart 2021.

Tot aan het verschijnen van het familieportret van Boumans ging mijn kennis over de grote familie Bakker-Althuisius ging niet verder dan: ‘Het is nooit opgehelderd of mijn betovergrootvader verwekt of geboren werd op het biljard van café Poepjes in Langweer’. Hartelijk gelach en daarmee was de kous af. Ik had mijn eigen fictieve familie gecreëerd in Ien mei de dingen (Fries Persboekerij/Noordboek, 2009)

Boumans schrijft over de kinderen van oom Miente, over neef Sjoerd. Hij was een van de deelnemers aan de Aanslag op het Amsterdams Bevolkingsregister (1943) aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Omdat hij modeontwerper was, naaide hij in zijn atelier alle politie-uniformen zodat ze vermomd als politieman binnen konden dringen. Sjoerd was samen met schilder-schrijver Willem Arondeus actief in het Amsterdamse verzet. Hij was homoseksueel net als Arondeus.  Hij sloot zich aan bij de verzetsgroep rond de beeldhouwer Gerrit van der Veen. Hij werd opgepakt en geëxecuteerd op 1 juli in Overveen. De geschiedenis van oom Paul is bekend, de jongste broer van mijn vader, de uitgever S.P.J. Bakker die met zijn personeel werd gefusilleerd. Hij drukte onder andere Trouw. Ook hij was éen lid van de familie waarvan de SD zei, dat ze een Privatkrieg met Duitsland voerde. 

Toni’s relaas geeft een verbluffende terugblik op de herkomst van mijn vader, geboren in 1896. Na de tweede wereldoorlog was hij voorzitter van het Tribunaal Assen in het kader van de naoorlogse Bijzondere Rechtspleging. Deze taak lag geheel in de lijn van de verwachtingen van de Friese familie Bakker-Althuisius en hij had ervoor gestudeerd.

DATUM EN TIJD | Huis de PInto | St. Antoniesbreestraat 69 | zondag 30 oktober | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Einde 17.00 uur | Entree € 6,00 |