De prijs van uw aandelen

Als oud-aandeelhouder van de Koninklijke Tichelaar kun je erover blijven treuren, dat je aandelen sinds een grote kapitaalverschaffing van Oranjewoud, niets meer waard zijn. In ruil voor je verlies ben je nu vriend van de oude Tichelaar fabriek aan de Turfmarkt in Makkum, die meer dan vier eeuwen aardewerk en keramiek produceert.

De Koninklijke Tichelaar viert zijn 450-jarig jubileum samen met bewoners, verenigingen en bedrijven in Makkum. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Architecten en ontwerpers weten Koninklijke Tichelaar te vinden vanwege zijn unieke kennis en ervaring.

Dus kwamen we zaterdag 17 september als vrienden onder elkaar bijeen om het 450-jarige bestaan te vieren in het Open Atelier, waarbij drie studio’s hun voortgang lieten zien in nieuwe keramische technieken. 

In het project Smogware door LabAir (Iris de Kievit en Annemarie Piscaer) is een porseleinen servies ontwikkeld dat is geglazuurd met fijnstof. Het servies fungeert als  bewustwordingsproject voor luchtkwaliteit. Samen met Koninklijke Tichelaar wordt gekeken in hoeverre fijnstof verzameld in de buitenlucht toegepast kan worden in het gangbare productieproces voor het glazuren van tegels en bakstenen. 

Lotte Dekker en Gieke van Lon (Studio Humade) doen in het project Linking Elements onderzoek of van gebaggerd zeeslib, keramische producten vervaardigd kunnen worden. 

Kirstie van Noort en Lotte de Raadt zijn ontwerpers die de mogelijkheden ‘ijzerwater’ verkennen. IJzerwater is een restmateriaal dat vrijkomt tijdens de productie van drinkwater. Tijdens het filteringproces van grondwater komt ijzerwater vrij: zeer fijne ijzerdeeltjes met een mooie diep roodbruine kleur. Voordeel ook: het hoeft minder heet gestookt te worden.

We waren diep onder de indruk en verguld met de tekst en uitleg, we kregen mooie toespraken en een gratis lunch met suikerbrood. Wat wil je meer? Voor geen geld konden we een mooie vederlichte keramische beker kopen. Een mooi aandenken!

BB
Neem eens een kijkje op deze mooie site: https://www.tichelaar.nl