Het dossier Vught 1944, het ligt voor me. Mijn moeder zit met mijn vijf oudste broers in kamp Vught. Ik aarzel om het in te zien, het is geschiedenis, ik weet wat erin zit. Waarom zal ik het na al die jaren weer openen? Moeder was getrouwd met een jurist, ze volgde hem op zijn standplaatsen in de rechterlijke macht. Abraham Bakker, vernoemd naar Abraham Kuyper was de éen na laatste telg uit de familie Bakker-Althuisius. Hij weigerde een Joodse collega te vervangen en hij weigerde voor de Duitsers te werken. Hij dook onder en dat was de reden dat mijn moeder met haar kinderen opgepakt werd.  Hoe verging het haar daarna? Ze stond er alleen voor. Was er niet heel veel risico in het spel? Hoe kwam ze vrij? Bert Bakker schetst het perspectief van een Amsterdamse vrouw, Riek Dik, in de Friese familie Bakker. Een tweestemmig verhaal. Binnenkort bij u in de winkel!