Mr. Facebook attendeert me hierop. Leuk hoor! We houden vol, het gaat, het begint te vermoeien die Corona. Als we er heelhuids doorheen komen, zullen we (wie niet?) achteraf met enige nostalgie terugkijken. Aanvankelijk dacht ik nog dat er sprake was een ‘Masterclass hoe werkt Nederland’. Met de epidemiologen en virologen wordt er een duidelijke grens getrokken. Virussen en immuunsysteem gerelateerde ziekten nemen toe. Daar zit een groot risico, met al onze kippen, varkens, geiten, koeien leven we erin, maar ook voor anderen vormen we ook een groot risico.

Zo leg ik deze verkiezingen uit: De burgers snappen dit risico en kiezen eieren voor hun geld. Hoe dan ook moeten de boeren terug in de productie, alle productiemethoden en het gedrag van consumenten, alle gedragingen van alle consumenten moeten op andere leest worden geschoeid. Dat is nog maar het begin. Er zijn er meer lessen te trekken, want we zijn er nog niet doorheen. Houd intussen afstand, blijf steeds in beweging, laat je nog niet kisten… Hier volgt het bericht van 27 maart 2020  ·

Ouderen opgepast!

Warns, 27 maart 2020 – Even een ommetje gemaakt op de mountainbike. Als oudere moet je niet iets, maar alles doen om in conditie te blijven. De ‘anderen’ zijn een potentieel gevaar. Tegen de wind in en op de dijk naar Laaxum, vandaar naar Mirns en door het bos naar Rijs. Tussen Rijs en Oudemirdum, bij een bejaardenoord, heb ik even deze foto gemaakt. Opgepast: ‘Ouderen!’ In deze tijden is deze boodschap beter: ‘Ouderen 0pgepast!’ Laat je niet te snel kisten, maar blijf in vorm! Vandaag, een bericht van de NRC op de mail: ‘Hoe snel groeit de corona-uitbraak nog? Kan de zorg het aan? En hoe weet u zelf of u ‘het’ heeft? In deze onwerkelijke tijd zitten mensen vol vragen, en bij NRC doen we onze uiterste best om die te beantwoorden. Of om uit leggen waarom er nog geen antwoord is,’ schrijft de hoofdredacteur van de NRC.

Nou, beste René Moerland, als het met het artikel van redacteur Marcel aan de Brugh moet, zoals op de voorpagina van donderdag 26 maart, laat dan maar zitten, dan heb ik genoeg aan de columns van Ilja Pfeiffer die zijn wonden likt op de puinhopen van zijn voormalig toeristisch Universum. Dat is pas nieuws! Redacteur van de Burgh komt aanzetten met het R getal: ‘Dit wordt het besmettingsgetal genoemd. Als de R gelijk is aan 1 dan draagt een besmette persoon het virus over op gemiddeld één ander persoon, en neemt het aantal nieuwe gevallen per dag niet toe. Ligt de R boven de 1, dan is er sprake van exponentiële groei (eh?). Het aantal besmette mensen neemt dan hand over hand toe… (okay!) Laten we daar nu maar vanuit gaan: meer besmettingen, dwz minder ic oplossingen, meer sterfgevallen, dwz minder uitvaartmogelijkheden…

‘Ouderen van nu’ attentie, let op mijn woorden, er wordt op u gelet maar veel soelaas zal dat niet bieden. Voor de bijdehande rekenkundigen: Minstens de helft van de bevolking raakt, tussen nu en straks, besmet. Tien procent daarvan raakt daardoor in ernstige gezondheidsproblemen… Een medicijn is er nog niet, blijf in conditie, houd afstand, geloof geen praatjes… Zorg dat er voldoende in huis is, blijf niet stil zitten, verroert u…