Op zondagmiddag 27 maart 2022 spreekt Geert Mak in Huis de Pinto. Mak schrijft geschiedenis niet alleen in Amsterdam, in Europa, maar in het gehele noordelijk halfrond. Hij behoeft geen nadere introductie. Hij zal ingaan op een reeks stadschroniqueurs. Hier zijn er alvast enige:

  • Broeder Wouter Jacobszoon Maes. (Maes deed verslag in zijn dagboek van het Beleg van Amsterdam, van 1572 tot 1579. Zijn dagboek is ‘een ooggetuige verslag van de troebelen’. Zijn dagboek wordt wel vergeleken met het dagboek van Anne Frank).
  • Justus van Maurik. (Van Maurik was een van de redacteuren van het in 1877 opgerichte weekblad De Amsterdammer, de voorganger van de huidige Groene Amsterdammer, waar Geert jaren (hoofd)redacteur was. Net als Simon Carmiggelt bijna 100 jaar later deed, ging Justus gewoon ergens zitten en noteerde wat hij zag en hoorde. Hij nam op een stoepje plaats en luisterde naar het levensverhaal van een oude porster die haar geld verdiende met het wekken van mensen, of raakte in een volksoploopje verzeild. Door zijn verblijf op straat werd hij een uitstekend kenner van het Amsterdamse straatleven met zijn markante volkstypes.).
  • Henk Hofland. (door collega’s uitgeroepen tot dé Nederlandse journalist van de twintigste eeuw!).

Geert: ‘Stuk voor stuk auteurs waar de huidige stadshistorici nog altijd veel plezier mee beleven. Hoe keken ze? Hoe luisterden ze? Hoe was hun oog voor detail? Wat maakte hen tot waardevolle bronnen?’

Mak roept de huidige geschiedschrijvers op: ‘Breek uit uw zolderkamers, roer u meer dan ooit in het publieke debat – met feiten, cijfers, argumenten en tegenargumenten – maak de historische discussie, juist met alle twijfel en nuance die daarbij hoort, weer aanschouwelijk voor het brede publiek.

Als Amsterdammers kunnen wij op deze zondagmiddag niet aan de realiteit van het huidige Europa en de oorlog in Oekraïne voorbij gaan. Nadere informatie vind je hier