Eeuwenlang was Nederland het grootse moslimland van de wereld en dat legde ons als kolonisator geen windeieren. In Ons Indië, het huidige Indonesië, wonen nog steeds de meeste moslims. We zijn het niet alleen kwijt, we zijn het vergeten. Begin jaren ‘50 toen Nederland, op Suriname, de boven- en benedenwindse eilanden na, een klein en welvarend land aan de Noordzee was, werd er tussen Balk en Oudemirdum een woonoord gevestigd, waar enkele honderden Molukkers bijna 15 jaar onder moeilijke omstandigheden verbleven: het kamp Wyldemerck. 

(Karin Lessy: het transformator huisje)

Het bijzondere van dit kamp was dat het speciaal bestemd was voor islamitische Molukkers. In 1956 werd hier een moskee gebouwd met een minaret. In 1969 vertrokken de bewoners naar Molukse wijken in Ridderkerk en Waalwijk en werden de barakken gesloopt of verkocht. Snel nam de natuur het terrein over en inmiddels is het kamp alleen nog archeologisch aanwezig in sporen in- en op de bodem. Er staat nog een transformatorhuisje dat herinnert aan die tijd. Lees verder door hier te klikken