Buitenpost, 4 mei 2024 – Bijzondere dodenherdenkingen
Op 4 mei, 19:00 uur doen mijn neef Bram en achternicht Jeanne Bakker mee aan de Dodenherdenking in het Lichtbaken aan de Marconistraat Buitenpost. Bram (geboren in 1942 in Leeuwarden) en Jeanne Bakker (geboren in 1972 in Amsterdam) vertellen tijdens deze overdenking over de lessen die ze hebben geleerd van hun familiegeschiedenis. Bram Bakker, zoon van mijn oom Miente, werd in zijn leven al vroeg getekend door tragedie, toen twee van zijn broers, Popke en Sjoerd door nazi’s werden vermoord vanwege hun verzetsdaden. Jeanne Bakker vertelt over het belang om familieverhalen levend te houden. Op deze plaats en op 4 mei herdenk ik oom Paul, de drukker en uitgever in Amsterdam.

Oom Paul was de eigenaar van de uitgeverij/drukkerij S.P.J. Bakker op de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Hij was jongste van de 17 kinderen van de familie Bakker-Althuisius uit Buitenpost, de drie jaar jongere broer van mijn vader Abraham. 

Stephanus Johannus Paul Bakker (1900 – 1945) bleef in de oorlog doorgaan met het drukken van illegale brochures, pamfletten en gedichten.  Hij was gewaarschuwd, hij drukte de bladen Vrij Nederland (VN) en Trouw in grote oplagen. Hij gaf  Geslagen en verbonden uit, toen het verscheen was hij reeds gefusilleerd. Lees hier verder.