De boekpresentatie van ‘In gesprek met mijn moeder’ vond plaats in het Amsterdamse Verzetsmuseum op donderdagmiddag 8 juni 2023. Mijn moeder Riek Dik (1906 – 2001) was getrouwd met Abraham Bakker, vernoemd naar Abraham Kuyper. Zij was 10 jaar jonger dan hij. Mijn vader was griffier in Assen, hij weigerde in de tweede wereldoorlog een Joodse collega te vervangen en hij weigerde voor de Duitsers te werken. Hij dook onder en dat was de reden dat mijn zwangere moeder met mijn vijf oudste broers opgepakt werd en naar kamp Vught werd afgevoerd. Hoe verging het haar daarna? Was er niet heel veel risico in het spel? Hoe kwam ze vrij? Een jonge Amsterdamse vrouw, in de grote Friese familie Bakker-Althuisius, die een ‘privéoorlog’ met de Nazi’s voerde. In gesprek met mijn moeder schetst het perspectief van een Amsterdamse vrouw in de Friese familie Bakker-Althuisius. Een tweestemmig verhaal, een persoonlijk boek, een familie kroniek. Citaat:

22.00 uur – We gaan slapen, zo laat is het niet, maar moeder wil naar bed. Ze neemt haar tijd voor de nacht. Het lukt haar zelden om in een ruk door te slapen. ‘Wat ga je doen als je dood bent?’ vraagt ze. Ik denk na, ik weet het niet. Sommige mensen leven met verhalen, mijn moeder in ik leven in een verhaal en we weten niet precies wanneer het afgelopen is, of er toch nog meer verteld kan worden. De langstlevende mag het vertellen. Ik mag het zeggen van mijn moeder.

In vervolg op de boekpresentatie hebben we de Nederlandse editie naar het graf van mijn ouders in Buitenpost gebracht Daarna hebben Hannemieke en ik de grafsteen schoongemaakt. Missie volbracht? Nog niet. De steen wordt nog geïmpregneerd en we gaan de letters nog stempelen met zwarte lak.